Tipuri de documente text-imagine aflate în bibliotecile din România

 

A. Carte – document de tip text, tipărit sau manuscris, legat sau broşat în volum, al cărui conţinut este dedicat unui anumit subiect.

După maniera de redactare a textului:

- carte manuscrisă;

- carte tipărită;

După valoarea patrimonială a documentului:

a) - carte curentă;

b) – carte de patrimoniu

1. carte veche – document publicat înainte de 1830 – pentru cartea românească;

înainte de 1800 – pentru cartea străină;

2. incunabul – carte datând din faza de început a tiparului, adică de la apariţie până în jurul anului 1500, perioadă în care forma cărţii a evoluat de la manuscris la tipăritură, căpătând treptat o înfăţişare apropiată de cea de astăzi (pagină de titlu, ornamente tipografice etc.);

3. carte rară/bibliofilă – exemplare care, indiferent de anul de publicare, au următoarele caracteristici:

- calităţi grafice deosebite (hârtie de calitate; aşezare deosebită în pagină; format

atipic, ilustraţii realizate de artişti cunoscuţi);

- tiraj redus;

- exemplare numerotate;

- legătură artistică, (eventual semnată).

B. Publicaţii periodice – publicaţii în orice media, constituite din părţi succesive, având de obicei numerotare sau o indicaţie cronologică şi care intenţionează să apară pe o perioadă nedeterminată de timp.

După valoarea patrimonială a documentului:

a) - periodice curente;

b) periodice de patrimoniu:

1. periodice vechi – pentru periodicele româneşti – până la 1918; pentru periodicele străine – până la anul 1870.

Notă: dată fiind raritatea exemplarelor din publicaţiile seriale româneşti, Biblioteca Naţională a României a inclus în categoria periodicelor vechi toate titlurile apărute până la nivelul anilor ’50.

2. periodice rare/bibliofile – publicaţii seriale care indiferent de anii de editare, au calităţi grafice deosebite: hârtie de calitate, format atipic, aşezare deosebită în pagină; ilustraţii realizate de artişti cunoscuţi; tiraj redus; număr mic de apariţii etc.

După structura conţinutului:

- ziare – publicaţii periodice, de obicei cu apariţie zilnică, de informare a publicului larg asupra evenimentelor de actualitate;

- reviste – publicaţii periodice cu apariţie regulată (săptămânală, lunară, trimestrială etc.) cuprinzând articole, studii, recenzii etc. din domenii variate sau de strictă specialitate şi constituind principala sursă de informare asupra noilor realizări ştiinţifice, tehnice şi culturale. Principalele tipuri de reviste: reviste literare, reviste de specialitate, reviste ilustrate, revistă de referate, reviste de sumare, reviste de titluri, reviste bibliografice.

- almanahuri – publicaţii calendaristice cu conţinut variat, care se adresează de regulă unei categorii largi de cititori, oferă diverse informaţii ştiinţifice (în general, astronomice, istorice); cuprinsul lor poate fi specializat pe un anumit domeniu;

- calendare – publicaţii periodice ce oferă informaţii despre succesiunea zilelor, săptămânilor, lunilor, anotimpurilor dintr-un anumit an; uneori, se adaugă date astronomice şi alte informaţii din diferite domenii (ştiinţă, artă, literatură).

- extrase (din publicaţii seriale) – documente constituite din fragmente selectate dintr-o publicaţie, parte a unui serial, care se publică separat, dar care păstrează paginaţia originală.

- fascicule – părţi sau secţiuni (volume) ale unui document publicat ca unitate distinctă.

- publicaţii cu caracter oficial – publicaţii emise de autorităţile administraţiei publice centrale şi locale, culegeri de acte normative.

C. Manuscrise – documente originale, scrise de mână sau dactilografiate, legate în volum sau aşezate în mapă (în categoria manuscriselor nu intră copiile microformate):

- scrisori, cărţi poştale, fişe de lectură, însemnări etc.

D. Microformate – document fotografic ce necesită un grad de mărire a imaginii, atunci când este utilizat.

- microfişă – microformat sub formă de foaie dreptunghiulară, care prezintă, de-a lungul părţii superioare, o zonă de antet, iar mai jos – una sau mai multe microimagini, dispuse după o grilă de repartiţie.

- microfilm – microformat sub formă de rolă sau de benzi.

E. Documente cartografice – documente care conţin o reprezentare convenţională, la scară redusă, a fenomenelor concrete care pot fi localizate în spaţiu şi timp.

- hărţi (plane, în relief sau globulare);

- atlase – colecţie organizată de hărţi, ansamblu de planşe, planuri, grafice;

- planuri tipărite – desene tehnice executate la scară şi cotate; tip de documentanexă la o lucrare de specialitate/ştiinţifică/artistică.

F. Documente muzicale tipărite – partituri muzicale (text muzical care cuprinde indicaţiile necesare fiecărui instrument sau grup de instrumente, fiecărei voci sau grup vocal dintr-un ansamblu).

G. Documente grafice – documente în care imaginea ocupă mai mult spaţiu decât textul, notaţia muzicală sau reprezentarea cartografică.

- studiu – lucrare ştiinţifică de diferite dimensiuni privind un anumit domeniu, schiţă a unei lucrări grafice sau plastice;

- desen tehnic – reprezentare a obiectelor tehnice (piese, organe de maşini etc.)

prin desen.

- program – publicaţie sub formă de afiş, pliant sau caiet, care informează asupra conţinutului unor manifestări artistice, culturale, sportive etc.; plan cuprinzând etapelede desfăşurare a unei activităţi, pe o perioadă dată;

- anunţ – text scurt, editat sub forma unei foi volante, cuprinzând o înştiinţare;

- proclamaţie – document oficial prin care un şef de stat, un guvern, o mişcare politică etc. fac public un eveniment de o importanţă deosebită;

- planşă – conţine figuri montate în afara textului (dintr-o carte sau dintr-un periodic), pe una sau pe ambele feţe ale filei; de regulă, planşele nu sunt cuprinse în paginaţie şi se deosebesc de restul filelor documentului prin calitatea hârtiei şi prin format.

H. Arte vizuale:

- gravură – imagine obţinută prin utilizarea unui suport de metal sau lemn, numit planşă, pe care artistul a realizat un desen în relief;

- desen – reprezentare artistică a unui obiect, a unei figuri, a unui peisaj pe o suprafaţă plană sau curbă, prin linii, puncte, pete, simboluri.

- ex libris (realizat în diverse tehnici)

- reproducere de artă – copie a unei opere de artă realizată prin diverse procedee, în vederea comercializării (reproducere în serie a albumelor, lucrărilor de artă grafică, plastică, decorativă şi fotografică, precum şi a ilustratelor şi cărţilor poştale ilustrate);

- fotografie – imagine pozitivă a unei fiinţe, obiect, peisaj etc. fixată pe hârtie fotografică.

- afiş – document grafic sub forma unei foi volante, destinat informării, reclamei, mobilizării etc., expus sau distribuit în locuri publice;

- pictură – reprezentare artistică bidimensională pe o suprafaţă plată, a unor imagini colorate;

- sculptură – reprezentare artistică a unei imagini în trei dimensiuni, prin cioplirea sau modelarea unui material.

I. Alte tipuri de documente:

- teze de doctorat şi rezumate ale acestora;

- broşuri;

- cursuri universitare tipărite sau multigrafiate;

- manuale şcolare;

- documente numismatice şi filatelice;

- standarde şi norme tehnice şi de funcţionare;

- orice alte documente tipărite sau multiplicate prin proceduri grafice sau fizico-chimice de tipul: litografiere, fotografiere, fono şi videografiere.